Categorie archieven: Farming

Nieuw kindercentrum Ngalamo in aanbouw

Er wordt hard gewerkt aan het nieuwe kindercentrum bij Ngalamo.

Vorig jaar hebben we actie gevoerd voor een nieuw educatief kindercentrum op het grondgebied van de WOHF bij het dorp Ngalamo. Met hulp Van Wilde Ganzen brachten we het nodige bedrag bijeen. Mary en Elliot zijn nu heel voortvarend aan de slag gegaan om de plannen te realiseren. Ze sturen ons regelmatig foto’s van de vorderingen. Hieronder een selectie.

De fundering (half april)

Lees verder Nieuw kindercentrum Ngalamo in aanbouw

Biologische landbouw als middel in de strijd tegen armoede

Leida Schuringa schreef met Rob van Drunen een artikel voor het Pioniersmagazine over de eerste resultaten van het QC landbouwproject in Malawi. Hoe biologische landbouw volgens Mary Sibande (directeur van de WoHF) een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verhogen van de kwaliteit van leven voor de allerarmsten. Het artikel gaat ook in op het belang van passende ‘taal’ om samenwerkingspartners in ontwikkelingslanden te informeren over hier in Nederland ingeburgerde begrippen als biologische landbouw en duurzaamheid.

Landbouw in Malawi

Malawi is een agrarisch land. Meer dan 60% van het BNP komt uit de landbouw. Belangrijke producten zijn mais, tabak, suikerriet en thee, vooral geproduceerd door kleine boeren. Veel mensen hebben een stukje land om zelf ook iets te verbouwen. De snelle bevolkingsgroei en de veel zwaardere en onregelmatige regenval als gevolg van klimaatverandering hebben geleid tot regelmatige hongersnood. In die regenperioden stijgt de prijs van voedsel enorm en wordt haast onbetaalbaar voor de meeste mensen. Malawianen gebruiken hoofdzakelijk conventionele landbouwmethoden met gebruik van chemische middelen om een goede oogst te realiseren. Daarmee raakt ook de grond uitgeput, zoals we nu weten en dat gecombineerd met de onvoorspelbare droogteperioden en overstromingen leidt tot grote problemen in de voedselvoorziening.

In veel ontwikkelingslanden zijn de gevolgen van klimaatverandering zichtbaarder dan bij ons en vormen ze een ernstig gevaar voor het dagelijks leven.De stichting Quality Centre Malawi (QC)[1], opgericht door Leida, probeert hier iets aan te doen in samenwerking met haar partnerorganisatie in Malawi (de Window of Hope Foundation: WoHF). Malawi is een van de armste landen ter wereld en is twee jaar geleden ernstig getroffen door El Nino. Een groot deel van de voedseloogst ging verloren. De uitdeling van voedsel door de overheid was op het platteland onvoldoende, de huisjes van veel mensen waren vernield en er werd veel honger geleden. Meestal slechts één maaltijd per dag en soms geen. Het verbouwen van het volksvoedsel mais vereist voorspelbare regen. Boeren wisten precies wanneer ze moesten planten. Dat is nu voorbij. Vanaf 2004 probeert de regering te ondersteunen met irrigatieprogramma’s en subsidies voor kunstmest, zaad en pesticiden. Maar deze steun was beperkt en kwam maar bij een kleine groep boeren terecht. Voor de arme mensen zijn de kosten om op die manier iets te verbouwen veel te hoog.

Lees verder Biologische landbouw als middel in de strijd tegen armoede

Een nieuw waterreservoir

Er wordt hard gewerkt in Mangochi om de landbouwopbrengst te verhogen.

Dit is nog een foto uit juni met een beeld van de vorige maïsoogst:

IMG-20170604-WA0002

Met de opbrengst kon er nieuw zaad worden aangeschaft. Dit is cassave:

IMG-20170726-WA0020 IMG-20170726-WA0025

Het project met de groente verbouwende buurvrouwen loopt goed. Ze hadden in de tweede rond geen extra ondersteuning nodig. Mary wil hen in een volgende fase ook bijscholen zodat zij hun bedrijf volledig zelf kunnen beheren. De vrouwen volgen nu al wel de alfabetiseringscursus.

Voor de irrigatie is een nieuw waterreservoir gebouwd.

IMG-20170823-WA0003 IMG-20170823-WA0006

Het irrigatiesysteem moet vier akkers bedienen. Binnenkort start een nieuwe aanplant.

Een nieuwe ronde maïs

Op het land van de Window of Hope Foundation staat na de eerste oogst in februari weer nieuwe aanplant.

IMG-20170415-WA0000

Via Whatsapp houdt Mary ons op de hoogte van de vorderingen. Ze hebben in deze tweede ronde wel meer last van de droogte en de mieren, schrijft ze.  Met hulp van QC Malawi volgen Elliot en Charles deze maand een landbouwcursus in Blantyre. In de avonduren helpen zij hun medecursisten met computerlessen.

Intussen zijn de plannen voor een Hope Business Centre op dit terrein weer uit de kast gehaald.

IMG-20170415-WA0003IMG-20170415-WA0001

Op de foto links Mary Sibande, rechts de nieuwe medewerkers.

 

De maïsoogst breekt aan

Eind vorig jaar kampten Mary en Elliot nog met tegenslagen bij de maïsteelt door de mieren die de ontkiemende plantjes opvraten. Na irrigatie, de inzet van bestrijdingsmiddelen en flinke regenbuien gaat het nu beter en kan er worden geoogst. Een nieuw ingezaaid veld belooft later nog een tweede oogst .

IMG-20170125-WA0007IMG-20170125-WA0008IMG-20170125-WA0011

Begin februari 2017 krijgen we bericht dat de maïs van het geïrrigeerde veld geoogst kan worden. Voor een klein deel voor eigen consumptie, de rest voor de verkoop. De opbrengst zal worden gebruikt voor een proef met de productie van rijst.

IMG-20170207-WA0000IMG-20170207-WA0002

Voor de oogst is ook een schuilhut gemaakt voor de werkers ter bescherming tegen zon en regen, voor tijdelijke opslag en ter voorkoming van diefstal.

Lees verder De maïsoogst breekt aan

Een nieuwe manier van maïs verbouwen

Na de omheining van het land zijn Mary en Elliot in de tweede week van oktober begonnen met een nieuwe manier van maïs verbouwen, onderdeel van het ’twin-farming’ project.

Op 10 oktober kwamen Johannes Bos en zijn medewerker instructie geven voor het verbouwen van maïs volgens de methode van de Maluwa Community in Zomba die elders in Malawi al goede resultaten heeft opgeleverd. Het land van de Window of Hope Foundation zal worden gebruikt voor een demonstratieproject waar andere boeren in het district Mangochi van kunnen leren. Ook de lokale landbouw-adviseur Charles wordt bij het project betrokken.

img-20161010-wa0002

 

img-20161010-wa0003 img-20161012-wa0000

Na de instructie is er een week lang hard gewerkt om de maïsproductie weer op gang te brengen. Vrouwen uit de buurt hielpen mee. Mary stuurde een hele serie foto’s via Whatsapp. Voor deze try out heeft de Stichting QC een eerste bedrag voorgeschoten om zo snel mogelijk een opbrengst te kunnen krijgen en tegelijk te ervaren welke problemen zich kunnen voordoen.

Lees verder Een nieuwe manier van maïs verbouwen